97
Apartment Building Narzissenstrasse
Zurich-Oberstrass, 2018–2021
Study, 2017, 1. Prize
Ground Floor
Standard Floor

The building stands on the lower slope of Zürichberg, level with the university, in one of the inconspicuous neighborhood streets named after flowers. The simple, stuccoed homes in the neighborhood are painted in various colors and have modest facade ornamentation. Some of them have bay windows or small balconies as well as pronounced rooflines with mansards and dormers.
The apartment house on Narzissenstrasse fits into this familiar context. A projecting bay dominates the narrow face of the street facade, balconies with pergolas occupy the corners, and here too, the roof forms a mansard. The colored stucco surfaces and white windows are framed by profiled concrete elements. A narrow front garden separates the building from the street.
The house itself accommodates two apartments on each floor, with one unit facing the street and another facing the garden. What they have in common is an elongated living/dining room, which in one case runs parallel to the street and in the other juts out into the garden. As with the outward expression, the interior is also determined not by abstraction but by concrete aspects.

> Site

Competition team
Ron Edelaar, Elli Mosayebi, Christian Inderbitzin, Rabea Kalbermatten, Flavio Nef

Project team
Ron Edelaar, Elli Mosayebi, Christian Inderbitzin, Michael Reiterer, Vanessa Mayer, Phi­lippe Buchs, Simon Cheung, Sara Lazarevic, Gilles Scapin, Oliver Steinebach, Roxane Unterberger

Client
Schaeppi Familien AG, Zurich

Construction Management: Felix Latscha Baumanagement, Zurich
Landscape Design: EMI Architekt*innen, Zurich
Civil Engineer: Gauss & Merz AG, Geroldswil
Building Services: Montical AG, Uster
Electrical Engineer: Gutknecht Elektroplanung AG, Au
Building Physics: Raumanzug GmbH, Zurich

Photographs
Roland Bernath

Auszeichnung
best architects 23 Gold